добре дошли в моя уеб сайт

История

Създаване 

Софийски спортен футболен клуб Левски е основан през 1914 година от група от тридесетина младежи. По предложение на един от основателите - Борис Василев (Боркиша)- клубът е кръстен на Апостола на българската свобода - Васил Левски. По този начин през следобеда на 24 май 1914 г., в София Левски се превръща в шестия софийски тим. Официално клубът е регистриран на 24 май 1914 г. Със закупените през 1914 година от Румъния фланелки с вертикални жълти и червени райета и черни гащета тимът играе с тях до 1920 г.


История

Първите отличия

През тези години в България отборът на Левски се доказва като един от най-добрите родни отбори. Въпреки, че показва голяма класа, „сините“ не успяват да се наложат на национално ниво. За деветте години от съществуването си Левски играе само в три от първенствата на България. Първото първенство не завършва, а на други две от тях е финалист. Всичко това се променя през 1933 година, когато Левски печели надпреварата за София и получава правото да се съревновава с най-добрите отбори от страната.
През 1942 година
 в Държавното първенство отборът на Левски печели третата си шампионска титла, побеждавайки на финала Македония (Скопие)Същата година Левски завоюва и първия си дубъл, ставайки носител и на Царската купа.

Годините на зараждащото се съперничество 
През 
1950-те и ранните 1960-те години на века в българското първенство доминира създаденият през 1948 година отбор на Българската армия ЦДНА, който печели девет поредни титли. През сезон 1953 Левски печели титлата не и без късмет, след като най-добрите играчи на ЦДНА, Строител (София) и Спартак (София) са привикани в новосформирания национален отборС този успех Левски „къса верига“ от дванадесет поредни титли на армейците.
Тези години са и едни от най-тежките, защото игрище „Левски“ е национализирано от държавата, с цел на негово място да бъде изграден национален стадион. Състоянието се влошава, тъй като от отборът се сблъсква и с много проблеми, свързани с т.нар. „спортно райониране“, заради което са принудени да сменят често местата, на които тренират и провеждат мачовете си, като често играят на игрища почти без публика, поради липса
 на зрителски трибуни.

 Левски - Спартак

В края на 1960-те години, идва нова вълна на реформи в българския футбол, част от които са масовите обединения на клубове. Така на 22 януари 1969 година Левски е обединен с отбора на Спартак (София) и Спортист (София) под покровителството на Министерството на вътрешните работи. Името на отбора отново е сменено - този път на Левски - Спартак. Това е обратна точка в цялата история на клуба. Попадайки под егидата на МВР Левски се превръща в спортна секция (ведомствен отбор) на народната милиция.


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg